Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 2 min

5 tips voor een moderne fietsinfrastructuur in jouw bedrijf

We willen met z’n allen  zoveel mogelijk mensen aan het fietsen krijgen. Gesterkt door het idee dat meer fietspendelaars het aantal uren fileleed voor de automobilisten doet dalen, voorziet de overheid tal van fiscale voordelen zodat meer mensen de fiets naar het werk zullen nemen. Naast de fietsvergoeding en de fiscale voordelen van fietsleasing, is er ook de fietsinfrastructuur op jouw bedrijf. Alle kosten die specifiek gemaakt worden om het gebruik van de fiets te stimuleren, kan je als onderneming 100% inbrengen als beroepskost. In dit artikel geven we 5 tips voor een betere fietsinfrastructuur in jouw bedrijf.

Maak werk van een eigentijdse fietsenstalling

Fietsenstallingen, ze zijn er in verschillende maten, soorten, kleuren en vormen. Vroeger was een klein rekje vaak meer dan voldoende om enkele fietsen te kunnen stallen, maar met de snelle opmars van de elektrische en steeds duurdere fietsen, lijkt dit een beetje achterhaald. De kwaliteit van de fietsen wordt steeds beter, ze zijn duurzamer en ook het prijskaartje is vaak iets hoger dan die ‘oude’ klassieke fiets. Net daarom verdienen deze fietsen ook een betere zorg tijdens de werkuren. Denk bijvoorbeeld aan een afgesloten veilige plaats, al dan niet voorzien van een elektronische toegangspoort. Of aan een fietsenstalling waar fietsen niet op elkaar gepropt staan, maar waar ruimte is. En vooral, een fietsenstalling met een dak boven het hoofd. Zo bescherm je alle fietsen tegen de soms gure weersomstandigheden in ons land. En waarom ook niet? Door een kwalitatieve fietsenstalling aan te bieden, geef je ook een signaal aan je medewerkers dat je alternatieve mobiliteit en de bijhorende fietsinfrastructuur hoog in het vaandel draagt.

fietsinfrastructuur-o2o-overdektefietsenstalling

Het creatieve kantoor

Alhoewel een fietsenstalling al snel 10 wagens vervangt, is een fietsenstalling niet steeds mogelijk omwille van onvoldoende ruimte. Niet getreurd, er zijn heel wat compacte ophangsysteem op de markt waarmee je je fiets op een creatieve manier kan stallen: in de gang, in de berging of misschien wel gewoon achter jouw bureau?

fietsinfrastructuur-o2o-bikeinoffice

Fietsgoten

Veel ondernemingen voorzien ruimte om fietsen te stallen in hun algemene parking. Maar het is niet altijd evident om deze op een veilige en gemakkelijke manier met de fiets te bereiken. Gelukkig bestaan er heel wat systemen om die ‘fietsonvriendelijke’ trappenhal om te toveren tot een praktische toegangsweg: de fietsgoot. Neen, niet tegen de regen, maar wel om jouw fietsende medewerkers een eenvoudige toegang te geven tot de parkeerruimte.

fietsinfrastructuur-o2o-fietsgoot

Oplaadmogelijkheden: lock and load

De stijgende populariteit van de elektrische fiets zorgt er natuurlijk ook voor dat al die batterijen moeten opgeladen worden. Overweeg als onderneming zeker een lockersysteem met oplaadmogelijkheden als er veel e-bikers zijn. Deze lockers verschillen niet veel van de klassieke lockers, maar zorgen er wel voor dat elke medewerker zijn of haar batterij op een veilige manier kan opladen. Deze lockers kan je op verschillende manieren integreren in je fietsinfrastructuur. Je installeert ze gewoon bij de andere lockers in het bedrijf, of je geeft ze een plaatsje in je bestaande fietsenstalling.

Douche- en omkleedruimtes

Voor iedereen die op regelmatige basis met de fiets rijdt, zijn douche- en omkleedruimtes een grote meerwaarde! Sommigen wonen vlakbij, anderen fietsen grotere afstanden. Sommigen komen met de klassieke fiets, anderen dan weer met de racefiets. Daarom is het ook belangrijk om iedereen binnen jouw onderneming de kans te geven om op een comfortabele manier van en naar het werk te fietsen. Douche- en omkleedruimtes zijn daarom een waardevolle facilitaire toevoeging binnen jouw onderneming en kunnen zelfs collega’s tijdens de middagpauze tot een gezamenlijk loopje stimuleren.

Concreet aan de slag

Bovenstaande tips voor fietsinfrastructuur kunnen allemaal individueel bekeken worden, maar vaak gaan ze ook hand in hand. Denk maar aan de Ebikeport van Enervest uit Gent. Zij combineren een overdekte fietsenstalling, met lockers en oplaadmogelijkheden op basis van stroom uit zonnepanelen. Een praktische all-in-one oplossing voor de fietsende pendelaars en dit mét groene stroom. fietsinfrastructuur-o2o-ebikeport

Heel wat bedrijven hebben personeel dat gebruikmaakt elektrische wagens en e-bikes. Voor bedrijven die inzetten op e-mobiliteit en laadoplossingen willen voorzien voor beide, bestaan er specifieke laadpalen. Bij het Gentse JEV bvb kan je hiervoor terecht. Meer info op www.jev-laadpalen.be.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.