Multimobiliteit: Waarom kiezen als je kan combineren?
Hoe ziet jouw woon-werktraject eruit? Ga je te voet naar het station en met de trein naar het werk? Of rijd je toch alleen in de wagen? Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel mogelijkheden om naar het werk te gaan. Steeds meer werknemers kiezen voor multimobiliteit en gaan op zoek naar alternatieve manieren om zich te verplaatsen, want de auto is niet langer 24/7 het snelste en meest efficiënte vervoersmiddel. En aangezien iedereen een eigen werkschema en planning heeft, waarom kies je dan niet voor het vervoersmiddel dat het meest voor de hand ligt?
De tijd waarin je ‘vast’ hangt aan een specifiek vervoersmiddel lijkt stilaan te verdwijnen. Keuze is er alvast genoeg: trein, tram, bus, fiets, te voet of met de step. Ook voor de ‘klassieke’ wagen zijn er heel wat alternatieven mogelijk: van full electric tot plug in hybride en van carpooling tot een deelwagen. Gebruiksvriendelijke platformen zoals dat van Olympus Mobility zorgen ervoor dat het combineren van verschillende vervoersmiddelen heel eenvoudig wordt. Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw werkgever.
Op dit moment zijn er nog geen algemene regels als het gaat over multimobiliteit. Jouw werkgever kan wel tussenkomen bij heel wat vormen van transport, maar dat kan voor elke sector verschillend zijn. Dat de regelgeving in de toekomst ongetwijfeld steeds meer vorm zal krijgen, is nu al duidelijk. Kathleen Bracke, senior consultant HR bij Securex gelooft alvast in de meerwaarde van een multimobiele bedrijfsaanpak:
“Mobiliteit is een belangrijk thema voor veel bedrijven. Het is tegenwoordig veel meer dan enkel een car policy voor bedrijfswagens. Als bedrijven op zoek gaan naar alternatieve vervoersmiddelen, komen ze al snel bij multimobiliteit terecht. Op die manier kan je echt op maat gaan werken” Kathleen Bracke, Senior Consultant HR, Securex.
De toekomst van de multimobiliteit
- Nu het gebruik van de auto steeds meer onder druk komt te staan, stimuleren heel wat bedrijven hun werknemers om bewust te kiezen voor multimobiliteit. Denk maar aan maatregelen als het invoeren van een fietsvergoeding, het aanbieden van gratis openbaar vervoer, de app van Olympus of het aanstellen van een mobiliteitscoördinator. En dat is goed nieuws, want onderzoek wijst uit dat de meeste van deze maatregelen een positieve impact hebben op het gebruik van de ‘extra’ vervoersmiddelen waaruit je als werknemer kan kiezen.
Kiezen voor multimobiliteit kan ook leiden tot een positieve impact op de organisatie van de werktijden en het beleid van jouw werkgever. Meer zelfs, het lijkt erop dat ze elkaar versterken!
Als je werkgever flexibel omgaat met het inplannen van jouw werkuren, heeft dat een positieve impact op jouw mobiliteit. Glijdende uren maken het bijvoorbeeld makkelijker om gebruik te maken van het openbaar vervoer, wat dan weer zorgt voor minder filestress en parkeerproblemen.
- Sommige sectoren tellen heel wat bedrijfswagens, misschien wel meer dan er eigenlijk nodig zijn. Heel wat werknemers zouden liever hun wagen inruilen voor iets anders. En waarom ook niet? De invoering van het mobiliteitsbudget (sinds 1 maart 2019) kan jouw werkgever dus helpen om tot een vermindering van het wagengebruik te komen.
- En last but not least, het aanbieden van fietsleasing is voor veel werknemers een zeer positieve maatregel. Zelfs in combinatie met een bedrijfswagen kan je gebruik maken van het fiscale voordeel van een bedrijfsfiets. Fietsleasing is een laagdrempelige en welgekomen oplossing voor het afleggen van het woon-werkverkeer en heeft bovendien nog heel wat andere voordelen.
En net in die samenwerking tussen jou en je werkgever ligt de sleutel tot succes. Maak zelf het verschil en kies bewust voor multimobiliteit. Op de steun van o2o kan je alvast rekenen. We’re in this together!