Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 1 min

Waarom is fietsleasing fiscaal voordelig voor werkgevers?

Waarom zoveel werkgevers fietsleasing aanbieden aan hun werknemers? Omdat het fiscaal interessant én gegeerd is! We zetten alle fiscale voordelen van fietsleasing voor werkgevers even op een rijtje, zodat je met je eigen ogen kan zien hoe fiscaal interessant dit extralegaal voordeel is. Dus: lezen maar! 

Fietsleasing: één van de populairste extralegale voordelen

Wist je dat fietsleasing tegenwoordig één van de populairste extralegale voordelen is? Het zit in de top vijf meest gekozen opties binnen het cafetariaplan én is opgenomen in maar liefst negen van de tien cafetariaplannen. Werknemers houden ervan, en werkgevers bieden het graag aan. En daar is een goede reden voor: fietsleasing is fiscaal voordelig, zowel voor werknemers als voor werkgevers. Maar waarom is het nu zo fiscaal voordelig voor werkgevers? Dat leggen we je hieronder graag uit!

3 redenen waarom fietsleasing fiscaal voordelig is

Er is niet één fiscaal voordeel dat fietsleasing interessant maakt, het zijn er drie! Want de overheid hecht (net zoals ons) belang aan duurzame mobiliteit en wil via fietsleasing bedrijven en hun werknemers stimuleren om voor de fiets te kiezen in het woon-werkverkeer.

Benieuwd naar alle fiscale voordelen voor fietsleasing? Hier gaan we…

1. Fietsleasing is 100% fiscaal aftrekbaar

Gebruikt je werknemer een leasefiets voor woon-werkverkeer of werkgerelateerde verplaatsingen? Dan is de leaseprijs van de fiets 100% fiscaal aftrekbaar. Zo verlaag je als bedrijf jouw belastbaar inkomen en betaal je dus minder belastingen aan het eind van de rit.

Wist je dat ook andere kosten, zoals de inrichting van een kleed- of doucheruimte, fietsenstalling of laadpaleninfrastructuur 100 % aftrekbaar zijn? Daar lees je alles over in onze blog over duurzaam ondernemen!

2. BTW recupereren

En hoe zit het met de BTW? De recuperatie van BTW wordt bepaald door het gebruik van de fiets:

  • Zo is de BTW enkel aftrekbaar voor het percentage dat de fiets gebruikt wordt voor zuiver werkgerelateerde verplaatsingen.
  • De aftrek geldt dus niet voor privéverplaatsingen met de fiets.
  • Ook kan je de BTW op de kost van de leasefiets, die je enkel voor woon-werkverkeer gebruikt, niet recupereren.

stadfiets

3. Lagere RSZ-bijdragen

Door fietsleasing aan te bieden als werkgever geniet je van een vermindering van de sociale zekerheidsbijdragen. Voor het gebruik van de fiets geldt namelijk een vrijstelling. En daardoor dalen de werkgeversbijdragen. Logisch toch?

Bovendien geniet je als onderneming van een vrijstelling op de werkgeversbijdrage voor werknemers die een fiets leasen. Het leasebedrag geldt immers niet als loon waardoor de werknemer ook geen Voordeel alle aard betaalt. Gevolg? Een lagere patronale bijdrage en dus ook een aanzienlijke besparing.

4. Besparing parkeerkosten

Met fietsleasing heb je ook minder parkeerkosten. Al eens uitgerekend hoeveel parkeerplaats je uitspaart door je werknemers met de fiets naar het werk te laten komen? En al die vrijgekomen plaats kan je gebruiken om een mooie fietsparking te installeren of extra groen te voorzien. Want ook die is 100% fiscaal aftrekbaar. Da’s nog eens een milieubewuste keuze!

 

Wist je dat ook je werknemers genieten van tal van fiscale voordelen op hun leasefiets? Je leest er alles over in onze blog ‘Waarom is fietsleasing via je werkgever zo fiscaal voordelig?

Interesse in fietsleasing voor jouw organisatie?

Wil je bekijken hoe jij fiscaal voordelig fietsleasing kan aanbieden in jouw bedrijf? Plan een meeting in met één van onze Bike Lease Experts. Samen maken we een fietsplan op maat van jouw organisatie!

 

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.