Hoe werkt fietsleasing?
Het basisidee achter fietsleasing is vrij gelijkaardig aan dat van het leasen van een wagen. Maar dankzij de economische maatregelen van de overheid zijn er toch enkele opmerkelijke verschillen, waardoor het leasen van een fiets veel meer financieel voordeel oplevert dan het leasen van een wagen.
Wanneer je een fiets leaset, dan huur je eigenlijk via je werkgever een fiets op lange termijn, met optie tot overname op het einde van het contract. In de meeste gevallen gaat het om een periode van drie jaar. Wanneer deze periode voorbij is en het leasecontract dus is afgelopen, heb je als bestuurder de mogelijkheid om de fiets over te kopen. De restwaarde van de fiets bij o2o bedraagt meestal 16% van de oorspronkelijke waarde (uitzonderingen zijn mogelijk). Deze waarde vind je terug in het fietsbeleid van jouw bedrijf.
Wanneer we het hebben over de kostprijs voor het leasen van een fiets, spreken we vaak over een all-informule. Je huurt niet alleen drie jaar lang een fiets, maar ook services zoals pechverhelping, verzekeringen, onderhoudsbudget en eventueel ook toebehoren zitten in je leasepakket inbegrepen. Gedurende de leaseperiode zal je als bestuurder op maandelijkse basis een bijdrage betalen voor het gebruik van jouw leasepakket (fiets, verzekering en toebehoren). Die bijdrage betaal je als werknemer meestal via een deel van je brutoloon. Afhankelijk van de regeling in het fietsbeleid van jouw bedrijf, kan deze bijdrage ook via het vakantiegeld of de eindejaarsbonus verlopen.
Hoeveel kost een leasefiets: de fiscale voordelen van fietsleasing
Bij een leasefiets hoort geen Voordeel van alle aard (VAA)
Wanneer je een fiets leaset via je bedrijf, dan hoef je van de overheid voor deze fiets geen bedrijfsvoorheffing en geen VAA (Voordeel van alle aard) te betalen. Dit wil zeggen dat, als jij of iemand van je gezin deze fiets ook voor privéactiviteiten wil gebruiken, je daar geen extra kosten voor betaalt. En dat is bij een wagen wel het geval. De enige voorwaarde die de overheid stelt, is dat je op regelmatige basis met de fiets naar het werk gaat. Hoeveel dat precies is, wordt nergens exact benoemd. Bij de meeste bedrijven is het streefcijfer 20%. Dat betekent dat je gemiddeld op jaarbasis één van de vijf werkdagen jouw woon-werkverplaatsing met de fiets aflegt. Een haalbaar cijfer, toch?
Er hangt natuurlijk één voorwaarde aan vast, als je wil gebruikmaken van deze fiscale voordelen: fietsleasing moet via jouw werkgever verlopen. Als particulier kan je geen fiets leasen onder deze voorwaarden, met uitzondering van zelfstandige ondernemers.
Het financiële voordeel van brutoloonruil
Het is uiteraard fijn om te horen dat je vrijgesteld bent van een aantal extra kosten bij zo’n leasefiets, maar hoe vertaalt zich dat nu in de realiteit? Wel, wanneer je start met fietsleasing, ga je een engagement aan om gedurende drie jaar een maandelijkse bijdrage te betalen voor het gebruik van je fiets. Bedrijven kiezen er meestal voor om fietsleasing aan te bieden op basis van brutoloonruil. Concreet wil dat zeggen dat de maandelijkse bijdrage voor je leasefiets eerst wordt afgetrokken van je brutoloon en dat men daarna pas je nettoloon gaat berekenen. En dat levert een zeer groot financieel voordeel op, want op dit deel van je brutoloon word je niet belast. Je doet dus maandelijks wel een bijdrage voor het leasepakket, maar eigenlijk betaal je daar zelf maar een klein deeltje van.
En dat brengt ons meteen ook bij de volgende vraag: Is het interessanter om een fiets te leasen via het bedrijf of om zelf een fiets aan te kopen? In onderstaande grafiek zie je hoe die loonruil precies in z’n werk gaat en hoe je dit best kan vergelijken met een privé-aankoop.
Als je zelf een fiets koopt, doe je dat met je nettoloon. Je nettoloon is je brutoloon min RSZ en belastingen. Daarbovenop betaalt je werkgever ook nog eens patronale lasten op je brutoloon. Door de financiering van je leasefiets via je brutoloon, eindejaarspremie of brutobonus, vallen deze taksen weg. Dat alles zorgt voor een heel groot financieel voordeel waardoor je extra budget hebt voor meer geavanceerde fietsen, zoals elektrische fietsen en speed pedelecs, waar vaak een stevig prijskaartje aan vasthangt. Met fietsleasing droom je alvast van die nieuwe coole racefiets, elektrische bakfiets of snelle speed pedelec…
©Filip Ysenbaert, gepubliceerd in De Tijd.
Fietsleasing via je eindejaarspremie
In een kleiner aantal gevallen gebeurt de loonruil op basis van de eindejaarspremie. De verrekening via de eindejaarspremie verloopt dan pro rata in functie van de startdatum. Start het huurcontract bijvoorbeeld midden in het jaar, dan wordt de helft van de jaarlijkse brutobijdrage verrekend in het eerste jaar. De komende twee jaar zal dan de volledige jaarlijkse brutobijdrage verrekend worden via de eindejaarspremie. Het vierde jaar zal dan weer de helft van de jaarlijkse brutobijdrage verrekend worden.
Wat de impact is van deze brutoloonruil of loonruil via je eindejaarspremie op je pensioen, lees je in onze blog over de minimale impact van fietsleasing op je pensioen.
Hoeveel kost een leasefiets? Bereken het zelf met onze simulator!
Er zijn veel verschillende soorten leasefietsen met allemaal een ander prijskaartje. Bovendien is ieders loon anders en worden er soms verzekeringen verplicht vanuit het bedrijf (denk aan een BA-verzekering voor speed pedelecs). Het is dan ook niet evident om exact te kunnen inschatten wat de kostprijs is om de fiets te leasen die bij je noden past. Maar geen nood, o2o heeft hiervoor de ideale oplossing!
Via de o2o simulator kan je eenvoudig een schatting van je leaseprijs berekenen en dat van om het even welke fiets. Werkt jouw werkgever al met o2o samen? Dan kan je via je account op myo2o Biker ongelimiteerd exacte simulaties maken van je volledige leasepakket, inclusief accessoires en extra services. Zo weet je meteen welke bijdrage je zal betalen voor welke fiets. En dat is handig, want wie weet twijfel je als werknemer nog tussen enkele modellen.
Zin om ook een fiets te leasen via het werk?
Biedt jouw bedrijf nog geen fietsleasing aan, maar is er wel interesse? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze Bike Lease Experts of overtuig je werkgever met ons overtuigingspakket en wie weet maak ook jij binnenkort deel uit van het o2o-peloton!