5 tips voor een veilige rit
Vol vertrouwen het fietspad op? Met deze 5 tips kan dat!
-
Rem op tijd
Vertraag voldoende op voorhand en wacht niet tot het laatste moment als je moet remmen of stoppen. Hou ook rekening met de wisselende weersomstandigheden, want remmen op een nat of droog wegdek is niet hetzelfde. Zodra de weersomstandigheden grimmiger worden, kies je best voor winterbanden, voor extra grip en stabiliteit. Meer tips om je fiets winterproof te maken en advies over fietsveiligheid op donkere dagen? Die lees je in onze blog: ‘Veilig fietsen door weer en winter‘.
2. Let op je kijkrichting
Heb oog voor de ruimere omgeving en kijk steeds in de richting waar je heen wil gaan. Hierdoor rij je in mooie lijnen en heb je een beter overzicht. Overdrijf gerust, na een tijdje wordt het een (veilige) gewoonte!
3. Rem niet in bochten
Je remmen gebruiken in de bochten is sterk af te raden. Rem ruim op voorhand zodat je eventueel opnieuw kan versnellen in de bocht. Hierdoor heb je meer controle over de manoeuvres die je uitvoert.
4. Gebruik lichaamstaal
Benadruk als weggebruiker de acties die je doet wanneer je naar het werk fietst. Steek bij het afslaan altijd je arm uit om extra aandacht te vestigen op het manoeuvre dat je gaat uitvoeren. Ook wanneer je niet van plan bent om af te slaan, verhoog je de veiligheid door oogcontact te maken met de wagen naast jou, bv. via de spiegel of door het raam. Slaag je er niet in om oogcontact te maken, vertraag dan zelf om een mogelijke aanrijding te vermijden.
5. Draag zorg voor je fiets
Houd niet alleen jezelf, maar ook je fiets in topconditie: voor de fietsveiligheid is het essentieel om je speed pedelec goed te onderhouden. Laat regelmatig de bandenspanning, remmen en verlichting controleren door je fietshandelaar. Zo kan je steeds vol vertrouwen de baan op gaan.
De verkeersregels voor een speed pedelec
We hebben alle belangrijke info samengevat in onze handige checklist voor de speed pedelec bestuurder. Anders dan bij een klassieke elektrische fiets is het dragen van een helm verplicht. Ook de verplichte nummerplaat van een speed pedelec moet altijd goed zichtbaar zijn. Speed pedelec rijders hebben vaak de mogelijkheid om te rijden op de openbare weg of op het fietspad. Wanneer de maximum toegelaten snelheid op de weg 50 km/u bedraagt, kan je zelf kiezen waar je fietst. Wanneer de maximum toegelaten snelheid op de weg hoger is dan 50 km/u, is het verplicht om op het fietspad te rijden. Op het jaagpad is de maximumsnelheid voor een speed pedelec vastgelegd op 30 km/u omdat hier veel voetgangers zijn. Meer info over de geldige regels voor het rijden met een speed pedelec vind je op de website van de politie of de Fietsersbond.
Bovendien is het niet nodig om continu 45km/u te rijden met een speed pedelec. Voldoende vertrouwen opbouwen op veilig en bekend terrein, het juiste tempo aanhouden, andere weggebruikers leren inschatten en zo de speed pedelec beter leren kennen, is de boodschap. Nog meer tips vind je op de VSV website. Zo ga je vol zelfvertrouwen #wijsopweg!
Safety first: een workshop fietsveiligheid
Het gevoel dat je krijgt wanneer je op je snelle fiets alle filerijdende auto’s voorbijraast, is onbeschrijflijk. Toch moet je als bestuurder van een speed pedelec bijzonder alert zijn, want in het verkeer ben je nooit alleen. Zeker tijdens de drukke ochtend- en avondspits ben je beter extra waakzaam. Het is voor andere weggebruikers namelijk heel moeilijk om de snelheid van je fiets in te schatten, gezien nog niet iedereen gewend is aan de speed pedelecs.
Door een praktische workshop of cursus te volgen rond fietsveiligheid in het verkeer leer je snelheden correct inschatten en leer je hierop tijdig te reageren, een meerwaarde voor zowel je werkgever als voor jou als werknemer. VAB biedt zo’n opleiding aan voor bedrijven. Vraag er zeker eens naar bij je werkgever, mocht je interesse hebben.
Oh en, bekijk zeker onze checklist voor speed pedelec bestuurders.
Op de hoogte blijven van tips & tricks?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang vier keer per jaar onze nieuwsbrief met handige tips, fietsverhalen, wedstrijden en zoveel meer. Don’t miss out!