Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 3 min

Kleine lettertjes, grote impact: veranker je fiets op de juiste manier

Je tweewielige metgezel is je waarschijnlijk zeer dierbaar, hij brengt je van hot naar her en staat altijd voor je klaar. Het spreekt voor zich dat je hem wil behoeden voor diefstal. En mocht hij gestolen worden, dan zou je willen dat je gedekt bent bij diefstal, zodat je zuurverdiende centjes niet zomaar verloren gaan. Wij lazen voor jou de kleine lettertjes van de diefstalwaarborg, en wat blijkt? Een correcte verankering is essentieel om te garanderen dat je fiets bij diefstal gedekt is! Hoe je je fiets dan correct verankert? Dat leggen we je hier uit!

Wat zeggen de kleine lettertjes?

De kleine lettertjes? Die hoef jij niet allemaal te lezen, want wij lazen ze voor jou en penden ze hieronder klaar en duidelijk voor je neer. Zo kan je je fiets correct verankeren, zodat je bij diefstal kan rekenen op de beschermende mantel van je diefstalwaarborg. Er zijn vier belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen, wil je gedekt zijn bij diefstal:

  • Maak van je fiets een ondoordringbare vesting door steevast een slot van veiligheidsklasse ART-2 type U, Sold Secure Diamond of security level 10 te gebruiken.
  • Bescherm je stalen ros als een ware schat – slot erop, altijd en overal! Ook binnen? Ja, ook in je eigen garage, living, washok, tuinhuis… Best gek, maar hé beter voorkomen dan genezen!
  • Veranker je tweewieler aan een solide fietsenstalling of een ander vast object. Dat geldt voor zowel een fiets die je buiten stalt, als voor een fiets die je binnen stalt. Het doel: je fiets onafscheidelijk maken van het vast object, zodat alleen jij hem kan bevrijden met de sleutel van je fietsslot.
  • Als het noodlot toeslaat en je fiets wordt gestolen, is het essentieel dat je altijd twee fietssleutels kunt overhandigen. Zo bewijs je dat je je fiets goed had vergrendeld. Heb je maar één sleutel meer? Dan kan de diefstalwaarborg de deur sluiten voor je terugbetaling.

Denk je nu: ‘Help ik heb maar één fietssleutel meer’? Lees onze servicefiche Diefstal en ontdek wat je kan doen.

Fiets op slot zetten

Veranker je fiets correct met deze 6 tips

Klaar voor een diepgaande duik in de kunst van het verankeren? Met deze zes tips veranker jij je fiets op zo’n manier dat je gedekt bent tegen diefstal mocht een doorwinterde fietsdief er toch in slagen om je stalen ros te kapen.

1. Gebruik een kwalitatief fietsslot

Er is niets wat dieven meer haten dan een U-slot of een kettingslot van hoge kwaliteit. Zo’n stoer accessoire heeft onder fietsdieven de reputatie om onbreekbaar te zijn en het robuuste karakter ervan schrikt hen af. 

Maar wat is een kwalitatief fietsslot? Er zijn drie belangrijke voorwaarden waaraan het slot waarmee je je fiets verankert moet voldoen, wil je dat je fiets gedekt wordt bij diefstal:

  • Minimum veiligheidsklasse ART-2 type U, Sold Secure Diamond of securitylevel 10.

  • Het slot moet bestaan uit een ketting of plooibaar zijn en de mogelijkheid bieden om je fiets te verankeren aan een extern object, zoals een paal.

  • Een elektronisch slot zonder 2 sleutels, da’s een no go

Tip: lease je slot mee met je leasefiets en vraag je lokale fietshandelaar om hulp. 

Je fiets correct verankeren

 

We sommen hieronder voor jou enkele zeer betrouwbare sloten op die vaak gekozen worden door onze leasers, ter inspiratie:

2. Zoek de juiste verankering

Net zoals je met je wagen soms lang moet zoeken naar die perfecte parkeerplaats, scan je als fietser ook best je omgeving om de ideale parkeerspot te vinden. Hoe zo’n goede parkeerplaats eruitziet? Zoek naar een stevige, vaste structuur waaraan je je fiets kan verankeren. Denk aan een fietsrek, een paal, een stevig metalen hek, een boom of zelfs een beugel.

Je fiets correct verankeren

3. Vergrendel je wiel én je frame

Til je fietsverankering naar een hoger niveau en veranker je fiets niet enkel via het wiel, maar ook via het frame. Het frame is vaak vrij dik, en kan er niet gewoon afgeschroefd worden, zoals dat bij een wiel wel het geval is. Amateuristische fietsdieven maken zo geen schijn van kans! Bovendien is het verplicht om zowel je wiel als je frame te verankeren volgens de diefstalwaarborg. 

4. Verplaats je in het brein van een meesterdief

Deze tip is voor de fietsers met wat verbeeldingsvermogen. Als je je fiets verankert, verplaats je dan eens in het brein van een meesterdief. Hoe kan je het de dief zo moeilijk mogelijk maken? Kijk of je je fiets op zo’n manier kan verankeren dat het voor de dief moeilijk wordt om het door te zagen. Hang het slot bijvoorbeeld op een hoogte waarop het moeilijk open te breken is. #sorrynotsorry dieven!

5. Ga echt all the way

Gebruik naast het slot dat mee opgenomen is in je leasecontract ook extra beveiligingsmaatregelen en ga echt all the way. Waarom gebruik je geen extra slot? Ooit al aan een kabel gedacht? Of wat dacht je van een fietsalarm? Hoe meer obstakels een potentiële dief moet overbruggen, hoe minder aantrekkelijk je fiets als doelwit wordt.

Gebruik een extra slot

6. Stal je fiets binnen

Heb je de mogelijkheid om je fiets binnen te zetten? Niet twijfelen! Dat is sowieso de veiligste optie. En je weet het: ook binnen moet je je fiets verankeren, wil je gedekt worden bij diefstal!

Een gewaarschuwd mens is er twee waard…

Misschien denk je nu wel ‘amai, die verzekeringen zijn wel zeer streng’. Dat is ook zo. Maar weet dat verzekeringen die strenge regels opleggen om jou te beschermen. Fietsen worden steeds duurder en dus ook interessanter voor dieven. Die laatste gaan al eens een stapje verder om zo’n dure fiets te bemachtigen. 

Mochten mensen hun fiets niet juist verankeren, dan zouden er heel wat meer fietsen gestolen worden. Door hoge eisen te stellen rond de verankering, zorgt de verzekering ervoor dat er minder fietsen gestolen worden en dus de verzekeringspremies niet stijgen. Zo voorkomen ze dat jij belachelijk veel geld betaalt voor jouw diefstalwaarborg.

Zo, nu heb je alle kennis en tips om je fiets correct te verankeren, zodat je fiets gedekt wordt bij diefstal. Die paar minuutjes extra tijd om je fiets veilig op slot te zetten, maken echt wel het verschil tussen… wel of niet gedekt worden in geval van diefstal!

Lease je een o2o fiets? Dan is het belangrijk dat je je trouwe tweewieler altijd op slot zet (ook in een afgesloten ruimte) en dat je je fiets correct verankert. Meer info vind je in onze handige servicefiche Diefstal.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.