Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 4 min

Waar stal je je stalen ros bij ruimtegebrek?

Je wil graag een fiets leasen, maar je twijfelt want je hebt geen plek waar je deze kwijt kan. Of je hebt al een leasefiets en je weet niet waar je die veilig kan stallen. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel voor wie een huis of appartement heeft dat niet voorzien is van een garage, berging, ruime inkomhal of andere plek waar je je fiets makkelijk kan opbergen. Gelukkig geven we hier 7 mogelijke oplossingen voor jouw opbergprobleem, en ja, we hebben ook gedacht aan wie een woning huurt!

Leasefietsen zijn vaak duurdere fietsen. Daarom laat je ze liever achter op een veilige plaats, ver buiten het bereik van fietsdieven. Natuurlijk kan je ze met een metalen ring aan de buitenkant van je woning bevestigen, maar niet iedereen heeft daar een gerust gevoel bij. Wat zijn andere opties?

Fietsdiefstal voorkomen? Lees dan onze blog: ‘Hoe veranker je je fiets op de juiste manier’.

1. Fietshaak to the rescue

Met een fietshaak kan je je fiets makkelijk ophangen aan de muur. Er zijn verschillende opbergsystemen, van een stevig fietsenrek tot verticale of horizontale haken die je aan de muur bevestigt. Welke je uiteindelijk kiest, zal afhangen van je fiets en je woning. Huur je jouw woning? Overleg dan met je huisbaas om een fietshaak te installeren.

Zo’n fietshaak of -beugel biedt heel wat voordelen: je bespaart plaats, het is praktisch en je hebt er zo een nieuw interieuritem bij, waardoor je woonst nog cooler oogt. De nadelen? Je moet boren in je muur én mogelijks laat je tweewieler wat bandensporen achter op de muur. Met een laagje afwasbare verf kan je zo’n bandensporen makkelijk voorkomen. Je zal ook wel wat kracht nodig hebben om je fiets in de beugel te hijsen. Maar hé, de biceps die je daarmee kweekt, compenseren natuurlijk veel.

2. Je fiets aan het plafond

Toch niet zo’n fan om je fiets tegen de muur te hangen? Of heb je weinig plaats aan je muren? Dan is er nog het plafond! Met een fietslift hijs je je fiets moeiteloos de hoogte in én maak je slim gebruik van je verticale ruimte. Ook hiervoor zal je uiteraard in je plafond moeten schroeven. Zo’n fiets aan je plafond is dan wel weer een leuk zicht!

Waar je op moet letten bij het kiezen van een fietslift? Zorg dat je een lift hebt die geschikt is voor het gewicht van je fiets. Tegenwoordig bestaan er ook elektrische fietsliften, waardoor je zelf minder moet tillen. Een ergonomische oplossing dus voor wie met rugklachten kampt of weinig zin heeft om de fiets telkens zelf de hoogte in te steken.

 

3. Gebruik de buurtfietsenstalling 

Heel wat steden en gemeenten beschikken over buurtfietsenstallingen. Het zijn afgesloten, overdekte ruimtes waar buurtbewoners een fietsstalplaats kunnen huren. Vaak zijn het garages of oude winkelpanden, waarin je fiets veilig en droog kan vertoeven wanneer je hem niet gebruikt. Meestal kosten deze oplossingen niet veel, wat ze heel toegankelijk maakt voor wie een kleiner budget heeft. 

Check zeker of er in jouw stad of gemeente zo’n fietsenstallingen zijn. Heeft jouw woonplaats er geen? Misschien kan je eens contact opnemen om te vragen of er een mogelijkheid is om zo’n fietsenstallingen aan te bieden. Belangrijk om te weten is dat er soms een lange wachtlijst kan zijn voor een plekje in zo’n buurtfietsenstalling. Maar geen nood als dat zo zou zijn, hieronder nog alternatieven genoeg!

4. Check de mogelijkheden in de buurt

Waarschijnlijk ben je niet de enige in je buurt die te kampen heeft met plaatsgebrek. Misschien is een buurman nog op zoek naar stockage voor zijn verzameling tuinkabouters, of heeft je lokale hoarder nood aan extra plaats. Elke buurt heeft wel een Facebookgroep waar je kan polsen naar interesse om samen met anderen een garage te huren. Zo lopen de kosten voor jou ook niet te hoog op.

En hé, wie weet is er een vriendelijke buur die nog plaats vrij heeft in het berghok of de garage? Misschien loont het wel om briefjes in de brievenbussen in je straat te stoppen om te zien of iemand je wat ruimte wil lenen voor je tweewieler. Heel wat mogelijkheden dus om je trouwe tweewieler veilig te parkeren.

Al eens aan een self-storage opslagruimte gedacht? Deze handige bergplaatsen zijn vaak uitgerust met camerabewaking en een inbraakalarm en zitten in de lift. Je creëert er extra ruimte mee voor je fiets, onderhoudsmateriaal en accessoires. Zeker interessant wanneer je deze unit kan huren samen met je fietsvrienden uit de buurt en zo meteen ook een startpunt hebt om je fietstochten te beginnen.

Een oplossing voor jouw opbergprobleem gevonden? Maak dan snel je myo2o biker account aan en trap je fietsleasetraject op gang!

5. De vouwfiets: klein en compact

Misschien is het tijd om jezelf te trakteren op een opvouwbare fiets. Deze ruimtebesparende plooiwonders zijn perfect voor kleine leefruimtes en appartementen. Vouw je tweewieler in elkaar, zet deze in de hoek en voilà, je hebt in 1, 2, 3 meer ruimte. Geen idee, welk type of merk van vouwfietsen het best bij je past? Neem een kijkje op onze vouwfietspagina en sta versteld van de mogelijkheden!

6. Fietsboxen: jouw redders in nood

Ook fietsboxen zoals Velo-Boxx zijn een prima oplossing voor wie met een ruimtegebrek kampt. Heb je een kleine voortuin en wel wat budget? Dan kan je zelf in zo’n box investeren. Er bestaan boxen voor slechts één fiets, maar er zijn ook modellen waar flink wat fietsen in passen.

Ook overheden kiezen er vaak voor om fietsboxen op openbaar terrein te plaatsen. Check of er zo’n fietsboxen in de buurt staan. Zijn er geen te bespeuren? Neem dan eens contact op met jouw stad of gemeente, misschien staan ze wel open om er één aan te schaffen.

7. Veilig buiten

Je kan je fiets ook buiten in de tuin of op de oprit een plekje geven. Er zijn heel wat mooie opbergsystemen en fietshokken of je kan een waterdichte fietshoes gebruiken om alles mooi stofvrij, veilig en droog te houden. Denk er wel aan om ook hier je fiets veilig op te bergen, altijd een stevig en gekeurd fietsslot te gebruiken en te verankeren. Wees fietsdieven te slim af en kom alles te weten over de correcte verankering van je tweewieler in onze blog.

 

Hopelijk vind je dankzij deze tips de geschikte plek waar je jouw stalen ros met een gerust hart achter kan laten. En nu je eindelijk weet waar je je leasefiets kan stallen, is het hoog tijd om je leasetraject op gang te trappen, toch? Maak snel je myo2o biker account aan!

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.